SDP BiH daje punu podršku inicijativi za odlikovanja bivših maloljetnih dobrovoljaca

Objavljeno: 15.05.2020. | NOVOSTI

Sarajevski maloljetni dobrovoljci su održali sastanak sa predstavnicima Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine SDP BiH u Sarajevu gdje su dobili apsolutnu podršku za iznimno važnu inicijaticu za odlikovanja bivših maloljetnih dobrovoljaca...

UB-MDRKS u sastavu Predsjednik Rusmir Piralić, Sekretar Sibel Sarić i predsjednik Skupštine Kemal Šalaka su održali vrlo konstruktivan sastanak u prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Sarajevu sa predsjednikom Komisije za sigurnost federalnog Parlamenta Damirom Mašićem, predsjednikom Kluba zastupnika u Skupštini KS Igorom Stojanovićem, Sekretarom Kantonalonog Odbora SDPBiH Mirsadom Dupovcem i zastupnikom SDP-a u Skupštini KS Samirom Suljevićem.

 

Tema sastanka je, pored predstavljanja programa, rada i problematike sa kojima se susreću članovi Kantonalnog udruženja maloljetenih dobrovoljaca (UB-MDRKS) je i aktuelna incijativa da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje npr. „Zlatni ljiljan“, „Srebreni štit“ ili slično odlikovanje čime bi se zadovoljili svi zakonski uslovi u zasluženom rješavanju i priznavanju maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branioca navodi se u saopćenju  Udruženja boraca - Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 - 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

 

Predstavnici SDP BiH su nakon informisanja i prezentiranja dosadašnjeg rada, realizovanih projekata, mirovnih inicijativa od strane članova Upravnog odbora UB-MDRKS, iskazali izuzetno razumjevanje i shvatanje stanja i statusa u kojem se nalaze bivši maloljetni borci na području kompletne Bosne i Hercegovine. Navedeno je i da je prema službenim statistikama 55 bivših maloljetnih boraca na području Kanotona Sarajevo ostalo bez posla uzrokovano pandemijom Covid-19...

 

Iskazali su iskrenu podršku inicijativi za odlikovanje bivših maloljetnih dobrovoljaca.

 

 

Trenutno u Bosni i Hercegovini postoje zakoni koji tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite a u koja bi se mogla inkorporirati potrebna rješenja za bivše maloljetne dobrovoljce.

 

Prema riječima predstavanika SDP BiH na ovom sastanku inicijativa za dodjelu odlikovanja je došla na pravo mjesto, te da će je podržati na Komisiji za boračka pitanja fedrelnog parlameneta, koja će odlučiti u cilju rješavanja ovog pitanja.

 

Kao jedan od puteva i načina rješavanja je donošenje ili dopunjavanje Uredbe o odlikovanjima koja bi detaljnije riješila ovo goruće pitanje ili kroz manje izmjene i dopune u Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i člana njihovih porodica.

 

Istaknuta je važnost podnošenja zajedničke inicijative za rješavanje ovog 25-godišnjeg i pomalo zaboravljenog društvenog pitanja, navodi se u saopćenju  Udruženja boraca - Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 - 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

 

 

Maloljetni dobrovoljci, borci, branioci, vojnici su iskrene patriote i najbolji sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, i koji zaslužuju da im se ovo društvo oduži na adekvatan način.

 

Važno je istaći da je ovo prvi zvanični sastanak UB-MDRKS sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine gdje se u ugodnoj i dobrodošloj atmosferi razgovralo o svim teškim životnim pitanjima koji muče, kako maloljetne dobovoljce tako i kompletno bosnaskoherecegovačko društvo.

 

Udruženja boraca - Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 - 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS) iskazuje zahvalnost Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine na prijemu, razumjevanju  i odvojenom vremenu za upoznavanje sa stanjem i statusom bivših sarajevskih maloljetnih boraca i kao i svih ostalih maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branioca Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju UB-MDRKS.

 

Udruženje boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. - ’95 Kantona Sarajevo poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže inicijative da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje čime će se vratiti čast, ponos, dignitet maloljetnom dobrovoljcu, borcu, branitelju.

 

Ilustracije radi, u Hrvatskoj na Međunarodnoj konferenciji u Pakracu koja je održana 03. maja 2013. Godine hrvatska država je vrlo jednostavno riješila status maloljetnim dobrovoljcima i maloljetnim učesnicima rata u Hrvatskoj. Maloljetni dobrovoljci su u Hrvatskoj dobili čin kao i odlikovanje zbog čega imaju veoma dobra dodatna prava kao tamošnji učesnici rata. Oni su ovo dobili kao pripadnici braniteljske populacije za svoj doprinos u odbrani zemlje. Dobili su legalnu nagradu u vidu odlikovanja i čina, a to što su se dobrovljno uključili i kao maloljetni branili državu to je njihov doprinos i glavni razlog za ovu državnu nagradu. Ako neko maloljetan stupi u bilo koju državnu armiju on postaje legalan vojnik te države i zbog toga on ima prava kao vojnik u zakonu koji obuhvata prava vojnika iz rata. Tako bi u Bosni i Hercegovini,  na isti način maloljetni dobrovoljac kao pripadnik Armije BiH dobio priznanje za svoje učešće u ratu i na taj način se ne bi nigdje povrijedio ustav, međunarodno pravo ili međunarodne konvencije. Ovo odlikovanje sa sobom povlači i mjesečnu finasijsku naknadu što bi  uveliko riješilo status maloljetnih dobovoljaca.

 

Nezvanični i neslužbeni podatak da je oko 7000 maloljetnika učestvovalo i angažovano u ratu u Bosni i Hercegovini govori o ozbiljnosti ovog fenomena. U Kantonu Sarajevo se procjenuje da je bilo do hiljadu maloljetnih boraca. Također ne postoje službeni podaci o njihovoj starosti i spolu. Ipak, činjenica je da nam je prekinuto djetinjstvo, sa trajnim traumama i normalnim mladalačkim razvojem. Prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke u ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u ovom ratu.

 

Udruženje boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. - ’95 Kantona Sarajevo poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže inicijative da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje čime će se vratiti čast, ponos, dignitet maloljetnom dobrovoljcu, borcu, branitelju.

 

UB-MDR KS broji preko 300 aktivnih članova u Kantona Sarajevo, te preko 200 registrovanih pasivnih članova,  UB-MDR KS je najbrojnije Udruženje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo koje ima puno legitimno pravo da zastupa interese svojih članova i jedino je udruženje koje ima puni legitimitet za zastupanje maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo, u cilju rješavanja nagomilanih problema maloljetnih boraca koji nisu riješeni ni nakon dvije decenije od završetka agresija na Bosnu i Hercegovinu.

 

Naravno, sve te tada mlade generacije 1972, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 su poprilično iznijele rat i to u najvećem postotku završili u jurišnim, udarnim, manevarskim, izviđačkim, diverzantskim, lahkim jedinicama. Punoljetstva su slavili na inim brdima, tranšejama, rupama... navodi se u saopćenju  Udruženja boraca - Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 - 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).