UB-MDRKS primila pomoć od USAID, Pro-Budućnost i CRS

Objavljeno: 15.10.2020. | NOVOSTI

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo (UB-MDRKS) se zahvaljuje na danas uručenoj pomoći od USAID-ovog mirovnog projekta Pro-Budućnost a koji provodi Catholic Relief Services (CRS) zajedno sa partnerima u 72 lokalne zajednice Bosne i Hercegovine.

Pomoć se sastoji od 23 paketa hrane i higijenskih potrepština za bivše maloljetne borce, njihove porodice,  za one članove UB-MDRKS koji su najviše ugroženi pandemijom virusa Covid-19.

UB-MDRKS je prepoznat kao Udruženje čiji članovi, bivši maloljetni borci, branitelji kao vulnernabilna kategorija.

U širem kontekstu, zahvaljujući fondu solidarnosti USAID je kroz mirovni projekat PRO-Budućnost obezbijedio pakete hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti 190.000 KM za 3680 porodica širom BiH koje su najviše ugrožene pandemijom virusa Covid-19.

Pomoć je namijenjena najugroženijim kategorijama društva – manjinama, starijim osobama, samohranim majkama, osobama sa invaliditetom, te za 26 udruženja žrtava rata iz Sarajeva, Zavidovića, Doboja, Maglaja, Bratunca, Prijedora, Vareša, Dervente, Doboj Juga, Mostara, Tešnja, Trebinja, Višegrada, Travnika, Rogatice i Srebrenice.

Na zahtjev lokalnih zajednica i udruženja žrtava rata obezbijeđeno je i oko 100 paketa pelena za djecu i 260 paketa pelena za odrasle.

Od početka pandemije virusa Covid-19 kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost više od 2.000 porodica širom BiH primilo je hranu i osnovne higijenske potrepštine, a brojna udruženja i ustanove dobile su neophodna dezinfekcijska sredstva, šivaće mašine, materijale za maske i posteljinu za izolatorije.

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH. Aktivnosti se provode u više od 70 lokalnih zajednica, a projekat u kontinuitetu radi sa mladima, udruženjima, vjerskim zajednicama i liderima, medijima, političkim liderima, te različitim nivoima institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem razumijevanju građana BiH.