HUJALO JE...

Objavljeno: 09.11.2015. | NOVOSTI

Vodene kapi je vjetar rasturao u daljinu, u nedogled.

Tmina je stegla okove na nebeskom osmijehu, i porobila ptičije letove u gnijezda.

Ko li je njih tada zarobio, stegao, rasturio?

Ko li se usudio u ruci zgužvati, u neuredno klupko, konce marioneta koje si igrale predstavu Slobode?

Boli ih, svi ti ožiljci po umu koji će proći kada prođe i njihovo vrijeme. Te su ptice razderale svoja krila o bodlje tuđih mržnji i ludosti, ostavljene bez mogućnosti da jedna drugoj pomognu.

Čemu je sve to bilo?

Zarad nečeg maglovitog što je probudilo čudovišta. Ili to nisu bila čudovišta, nego samo fragmenti raspucalih mladosti, uplašene oči koje ne vole da se prisjećaju.

Strahote, poavećene ruke i riječi, su im uništile ono što mene veseli. Ovu uljuljkanost u bezbrižnost.

A i mi, maslačci tek ožutjeli ipak strahujemo. Poučili su nas o podjeli za koju se nisu borili, a dobili su je, zajedno sa nama. Sve što su željeli, bilo je da od svog perfekta naprave naš futur, a zapeli smo zajedno u prezentu koji je nepremostivi jaz.

Pa kako da se izvučemo, zajedno?

Pričama, razumom, srcem, trudom da prišijemo umove jedan za drugi u ničemu, gdje nema produktivnosti zajedništva, i stvorimo mrvicu nade.

Za nas i za te izgubljene mladosti, koje će da ožive kroz sreću nekih nadolazećih života.''

 

U toku realizacije mirovnog kampa "Djeca rata - djeci mira" koji se uspješno realizovao u trideset srednjih škola u federacioji i brčko distriktu u 2015. i 2016. godine autorica i učesnica radionice u Brčkom Jelana Đurić je napisala ovaj tekst, pjesmu...

 

Autorica ovog teksta je Jelena Đurić, Brčanka koja je na svom profilu je napisala:

Sve sto bih dodala je suvišno. Ovo je razlog koji nas drži zajedno. I obrnula bih kroz ove tvoje riječi .....''Djeca mira - djeci rata''

''Za sve koji danas nisu bili u Brčkom.

Priča koju nisam htjela postavljati, prije usmenog izlaganja.

Ovo je neko moje viđenje kampa. Nadam se da ćete se složiti.

Mnogo ljubavi za svakoga!“

U Mirovnom kampu održanom na Bjelašnici u novembru 2015. godine u sklopu Projekta „Djeca rata - djeci mira“, Jelena Đurić je pokazala zavidan nivo vještine u komuniciranju, argumentovanom iznošenju stava i sudjelovanja u diskusiji.

Pored toga, Jelena je odlična mlada glumica sa izuzetnim narativnim mogućnostima, uspješna je mlada spisateljica sa izraženim talentom za pisanje scenarija i tekstova za filmove i predstave. Sjajna je recitatorka...

Mirovni kamp u sklopu projekta ''Djeca rata - djeci mira'' je uspješno realizovalo Udruženje boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo (UB MDR KS) u saradnji sa Fondacijom Krila nade, a u sklopu platforme „Dijalog za budućnost“ koju implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.