Bukvarević baca „prašinu u oči“ većini maloljetnih dobrovoljaca

Objavljeno: 27.05.2020. | NOVOSTI

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević u sjedištu Vlade FBiH baca prašinu u oči većini maloljetnih dobrovoljaca, te u sopćenju objavljenom na web stranici federalnog ministarstva boraca je navedeno niz nekorektnih informacija koje dezinformišu bosnaskoherecgovačku javnost.

 

Naime, kako je saoćeno iz Kabineta ministra što stoji u potpisu, gdje je navedeno da su maloljetni dobrovoljci prvi put i putem izmjena pravilnika kojim je maloljetnim dobrovoljcima koji su ranjeni i primaju invalidninu, ista uvećana za 10% je netačno , jera ta ista odredba je bila zadnjih 25 godina na snazi, ali se nije provodila!?

 

Zatim, istina je da su projekti prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja boraca pa samim tim i maloljetnih dobrovoljaca definisani prethodnim zakonskim riješenjima, ali samo za odabrane!?

 

Naravno, isticanje kao zaslužnog rada trenutnog menagmenta federalnog ministarstva za boračka pitanja  za uvođenje „egzistencijalne naknade“ za starije i mlađe ogd 57 godina je sramotna!? Barem da su pojam „egzistencijalna“ zamijenili „boračka“ bi bilo više časnije i ponosnije. Ali hvaliti se time, iako su borci u proteklih 25 godina dovedeni na rub egzistencije, pa im dati „egzistencijalnu naknadu“ puno govori o moralnoj vertikali onih koji se hvale time!?

 

Zakon o udruženjima od posebnog društvenog značaja je itekako važno pitanje, naročito u dijelu reprezentativnosti u predstavljanju pojedinih boračkih kategorija. U skladu s tim Ministar Bukvarević održava sastanak sa kako što je vidljivo na „slici“ valjda u smislu lažne reprezentativnosti u lažnom predstavaljanju maloljetnih dobrovoljaca. Tako Bukvarević održava sastanak sa maloljetnim dobrovoljcima u svijetlu da nešto predstavljaju i to predstavnik Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo, predstavnik Udruženja maloljetnih boraca općine Novi Grad Sarajevo i predstavnik maloljetnih boraca Općine Konjic. Gdje bi valjda navedeni trebali predstavljati reprezentativnost svih 7000 maloljetnih dobrovoljaca u Bosni Hercegovini? Možda unutar te stranke!?