Oni su bili djeca i ušli su u rat, ring, ... i još su tu !?

Prema Konvenciji o pravima djece koju je UN usvojio 1989. godine, svaka osoba mlađa od 18 godina smatra se djetetom, ali je kao najniža granica za dobrovoljno učešće u oružanim sukobima postavljena starost od 15 godina.

Donosimo spisak boraca koji su ušli maloljetni u borbene jedinice i poginuli kako maloljetni... To nije samo spisak sa brojevima, slovima , datumima rođenja, to je spisak sinova ove naše domovine, spisak mladosti, spisak pun srčanosti, nevinosti...

Upravni odbor Udruženja maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo je na svojoj redovnoj sjednici je jednoglasano usvojio nacrt Zakona o pravima maloljetnih dobrovoljaca-boraca-branitelja Bosne i Hercegovine na kojem je radila stručna radna grupa u protekloj godini, kojim je između ostalog predviđen godišnji budžet od 1.000.000 KM kako na kantonalnim nivoima tako i na federalnom nivo, stoji u saopćenju UB-MDR KS.

Upravni odbor Udruženja maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo je na svojoj redovnoj sjednici donio jednoglasan zaključak da se čestita na uspješnoj organizaciji realizaciji projekta dodjele novogodišnjih paketića djeci članova UB-MDR KS, naročito iskrenim prijateljima udruženja Renati Krstanović i Maji Alihodžić koje su svojim nesebičnim davanjem energije, srčanim, požrtvovanim radom učinili da se održi i realizira projekat dodjele novogodisnjih paketića maloj raji - djeci nekada maloljetnih boraca, vojnika Kantona Sarajevo - danas okupljenih u UB-MDR KS, stoji u saopćenju UB-MDR KS.