Udruženje maloljetnih boraca Kantona Sarajevo poziva vlast na hitno donošenje programa zbrinjavnja bivših maloljetnih boraca!

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Odbranu Sarajeva, najduže opkoljenog grada u historiji čovječanstava, obilježio je i fenomen oko 1.000 maloljetnih boraca koji su srca punog patriotizma tinejdžerske ludosti počekom 1992. godine zamijenili oružjem, odbranom porodice i kućnog praga.

April je jedan od rijetkih mjeseci u kojima se domaća javnost i nadležne institucije koliko-toliko sjete branilaca Bosne i Hercegovine. U kojoj mjeri je iskrena ta kurtoazna pažnja prema onima koji su žrtovali svoju mladost, zdravlje i živote za odbranu države, dilema je koja je glavna tema razgovora sa Kemalom Šalakom, predsjednikom Upravnog odbora Udruženja boraca Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata '92. - '95. Kantona Sarajevo.

Kakav je status osoba koje su se kao maloljetnici uključili u odbrambeni rat u BiH?

Udruženje maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS) pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo оrgаnizuјe Prvu zajedničku konferenciju nа tеmu „Status maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95 “ u Bosni i Hercegovini koja će se održati u nedjelju, 08.04.2018. godine sa početkom u 11:00h u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, navodi se u saopćenju UB-MDR KS.