Udruženje boraca  – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo – (UB-MDRKS) – Klub Novo Sarajevo  je 29. Oktobra 2023. godine u okviru Projekta ” Rehabilitacija novosarajevskih Maloljetnih boraca kroz sportski ribolov” podržan od Općine Novo Sarajevo je uspješno realizovao završnu sesiju – 2. Kup u sportskom ribolovu “Sarajevski maloljetni borac” 2023 na rijeci Neretvi u Konjicu na Starom pazaru.

Maloljetni dobrovoljci, borci, borkinje, branitelji iz Sarajeva, slično kao i njihovi vršnjaci iz drugih dijelova međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine prepoznali su opasnosti i izazove vremnea u kojem su našli, suočili su se s izazovima i rizicima rata, ali su ostali predani idealima dostignutih civilizacijisih vrijednoti, borbe za pravdu, jednakost i slobodu. Njihov doprinos u odbrani demokratskih civilizacijskih vrijednosti i ljudskih prava tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina svjedoči o borbi protiv tiranije i agresije. Bivstvovanja na istinitoj i pravdenoj strani historije prožeto stoičkim podnošenjem zločinačkih izvršenih planova, namjera tokom opsade Sarajeva. Koji su rezultirali haškim presudama sa preko hiljadu godina robije ratnim zločincima, kasapinima koji su sa okolnih brda držali četverogodišnju opsadu Sarajeva.

Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Na ovaj dan prije 80 godina, 25.11.1943. godine je obnovljena i potvrđena hiljadugodišnja - višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini državnog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH-om i potvrđena AVNOJ-em, i bila ponovo rođena!

Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima u Bosni i Hercegovini u noći 25./26. novembra 1943. Godine ZAVNOBiH je obnovio državnost Bosne i Hercegovine, potvrdio njenu historijsku i političku i državno-pravnu individualnost i uspostavio Republike Bosne i Hercegovine koja je najrelevantnije nasljeđe antifašističkog rata.

Rehabilitacija ex. Maloljetnih dobrovoljca/boraca/branitelja/borkinja i njihove djece kroz sportsko-rekreativnu aktivnost planinarenje sa uključenim osvajanjem vrhova planina Bosne i Herecgovine i regiona sa osnovnom porukom, logom, nazivom cjelogodišnjeg 2023/2024 eventa „Planinarenjem za Mir – Planinarenjm do Mira - Sarajevski maloljetni borci“  - "By Hiking for peace – Hiking to peace - Sarajevo juvenile fighters" je kontinuirani projekat Udruženja boraca - Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 - 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).