Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je primio delegaciju Kantonalnog udruženja sarajevskih maloljetnih dobrovoljaca (UB-MDRKS)

Objavljeno: 14.01.2021. | NOVOSTI

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je primio delegaciju Kantonalnog udruženja sarajevskih maloljetnih dobrovoljaca u sastavu Rusmir Piralić, Sibel Sarić, Rijad Tikveša i Adis Pecar. Razgovarali su o unapređenju imogućnostima buduće saradnje Ministarstva i UB-MDRKS na polju angažovanja zajedničkih snaga  na poboljšanju statusa bivših maloljetnih dobrovoljca, boraca, branitelja.

Ministar Osmanović upoznao je prisutne sa planiranim aktivnostima, projektima i izazovima koji se nalaze ispred Ministarstva za boračka pitanja KS.

Sarajevski maloljetni dobrovoljci su predstavili dosadašnji rad, stanje, problematiku članova UBMDRKS. Istakli su da Udruzenje broji preko 300 aktuelnih članova, te da je trend rasta, da su prepusteni sami sebi u zadnjih 25 godina, da imaju stambene probleme, problem zaposlenosti , PTSP-a, i sl.

Upoznali su Ministra sa planovima za pripremu dostavljanja Inicijative za dodjelu odlikovanja "Medalja za vojne zasluge" bivšim maloljetnim dobrovoljcima institucijama vlasti u KS.

Također su predstavljene, predložene, te razgovarano o potrebi dostavljanja Inicijative za pojednostavljenje procedure za ostvarivanje zdravstvene zaštite nezaposlenim DB, Inicijative o dopunjavanju liste o pravu prednosti boračkih kategorija sa kategorijom maloljetnih dobrovoljaca.

Ministar je iskazao senzibilnost prema bivšim maloljetnim dobrovoljcima čija vulnerabilnost je sve više vidljivija iz dana u dan...